Първо публикуване: септември 14, 2022 | Последно обновено: септември 16, 2022 | Автор: Jan Daniel

Дюни в Маspalomas

Дюните на Маспаломас са зона, съставена от няколко дюни, палмова горичка и благотворна лагуна, разположена в южната част на остров Гран Канария. Благодарение на своя чар и характеристики, които ще споменем, тя представлява голям туристически интерес и привлича стотици посетители всяка година.

В този район ще откриете отличен климат със средна годишна температура от 23°C и малко валежи. Разберете къде се намират дюните на Маспаломас и защо трябва да ги посетите по време на следващата си почивка.

-Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (2).min

Природен резерват Дюни Маспаломас

Природната среда, известна като Las Dunas de Maspalomas, е дом на различни екосистеми с различни характеристики. От една страна, има солена лагуна, която придава райски облик на пейзажа. В някогашната палмова горичка има и растителност.

Но най-забележителната черта на района са златистите пясъчни дюни. Дюните са пясъчни насипи, моделирани от вятъра, които достигат височина над 15 метра и ширина над 200 метра. В случая с Маспаломас пасатите, които често посещават острова, са причина за изтласкването на пясъка навътре в сушата. Пясъкът в дюните е съставен от останки от черупки на мекотели и милиони частици от съседните оврази.

Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas.min

Фауна и флора

В близост до езерото мигриращите от Африка птици намират безопасна среда за почивка по време на пътуването си. Ще можете да наблюдавате мигриращи птици като обикновено фламинго, малка бяла чапла, сива чапла, дъждосвирец, белочела сврачка, чернокрил керкенез, пясъчна косатка и каменарка.

Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (3).min

Други ендемични видове, които ще можете да наблюдавате, са чернокрилият кокилобегач, обикновеният блатняк, лопатарят, малкият синигер, кентският синигер, пъстрият скорец, зеленоглавият гълъб и гълъбицата. Сухоземните и ендемични видове, които обитават дюните, са многогодишният Бьотгер и гигантският гущер на Гран Канария.

Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (4).min

Що се отнася до флората в района, можем да споменем маришката рупия, финиковите палми, увилята, безсмъртничето, баланкона и тамариска от Канарските острови.

Местоположение

Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas (6).min

Природният резерват „Дюни Маспаломас“ се намира в община Сан Бартоломе де Тирахана. Територията се простира на повече от 400 хектара, включително дюните, езерото и палмовата горичка. Той е под закрила от 1994 г. насам, като са приети различни закони за гарантиране на неговата цялост.

Южната част на Гран Канария е много важен туристически район на острова. Туристите идват в тази част на острова в търсене на слънце, красиви плажове и парти атмосфера. Тук ще откриете пищни пейзажи, озарени от лъчите на слънцето.

Какво да правите в дюните на Маспаломас

-Reserva Natural Especial de las Dunas de Maspalomas.min

Децата обичат да тичат боси по пясъка и да се въртят тук и там. Много възрастни също се увличат по забавлението и скачат да играят в това великолепно море от пясък.

Този район е подходящ за нудизъм, тъй като предлага интимни места, където да се наслаждавате на слънцето и природата, без да носите дрехи.

Посетете също така наблюдателния пункт и информационния център в Плая дел Инглес. Оттам можете да се насладите на гледката, която предлагат дюните. Насладете се на сетивата си с очарователен пейзаж и наблюдавайте дюните от различна перспектива.

Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas (7).min

Можете също така да се разходите по пътеката от Плая дел Инглес до плажа Маспаломас. Разходете се през дюните и се изкъпете в пясъка. Тук можете да се качите и на камила и да яздите през дюните, сякаш сте арабин, който прекосява пустинята Сахара.

Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas (7).min

Посетете дюните на Маспаломас, за да добавите още едно ниво на приключение към почивката си. Играйте като дете в пясъка, разходете се по пътеките и се повозете на камила. Не забравяйте, че Гран Канария има какво да предложи, затова планирайте добре почивката си, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо.

 

-Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas (5).min

Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas (2).min

Плажове в Пуерто Рико

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0