Първо публикуване: април 23, 2024 |

la geria lanzarote (17)-min

La Geria: Винено съкровище в Лансароте

В сърцето на загадъчния остров Лансароте се намира място, което събужда сетивата и разпалва страстта към виното: La Geria. Разположен в югоизточната част на острова, този район е известен с метода си на отглеждане на лозя и производство на висококачествено вино. Посещението тук е незабравимо преживяване, защото слънцето нежно гали лозята, а ароматът на вулканична земя се смесва със сладкия мирис на узряло грозде.

Произход и история
la geria lanzarote (16)-min

Разположен в югоизточната част на Лансароте, Ла Герия е много повече от винарски регион; той е убежище за любителите на виното и природата. Произходът му датира от XVII и XVIII в., когато изригванията на вулкана Тиманфая покриват по-голямата част от острова със слой пепел и лапили, създавайки лунен пейзаж, който изглежда пуст и негостоприемен. Но жителите на Лансароте не се отказали пред трудностите и открили в тази вулканична почва уникална възможност за отглеждане на лозя.

От 1987 г. насам Ла Херия е призната за защитена зона не само заради своята живописна и културна стойност, но и заради екологичното си значение. Впоследствие, през 1994 г., тя е призната за „природно пространство“. Тези признания гарантират опазването на уникалния ландшафт и насърчаването на отговорен туризъм, който позволява на посетителите да се наслаждават на красотата му, без да се нарушава неговото опазване.

От 2011 г. се провежда El Festival Sonidos Líquidos – ежегодно събитие, което съчетава музика на живо с дегустация на вино. По време на този фестивал ще имате възможност да се насладите на концерти на национални и международни изпълнители в уникална обстановка, като в същото време опознаете разнообразието от вина, произвеждани в региона. В допълнение към музиката и виното фестивалът Liquid Sounds обикновено предлага културни и гастрономически дейности, които ще обогатят преживяването ви. Това е празник, който обединява изкуство, култура и енология в празнична и жизнена атмосфера.

Уникален метод на отглеждане
la geria lanzarote (8)-min

Методът на отглеждане, използван в Ла Герия, е наистина уникален и удивителен. Известен като „enarenado“, той се състои в изкопаване на дупки във вулканичната почва и ограждането им с малки полукръгли каменни стени, наречени „zocos“. Тези стени предпазват лозите от вятър и недостиг на вода, като създават идеален микроклимат за растежа им. Освен това ямите се покриват със слой вулканична пепел и камъни, за да се запази влажността на почвата и да се предпазят корените от палещото слънце.

La Geria е известна с впечатляващото си разнообразие от вина, всяко от които има своя собствена индивидуалност и чар. Сред акцентите са белите вина, произведени от гроздето Malvasia Volcanica, известно с деликатния си аромат и мекота в устата. Произвеждат се и червени вина с отличен характер, като Listán Negro и Moscatel, които радват и най-взискателните вкусове със своята интензивност и сложност.

Най-известните винарски изби

la geria lanzarote (7)-min

Bodegas El Grifo

Докато разглеждате Ла Герия, ще се натъкнете на някои от най-известните винарски изби на Лансароте, всяка от които има своя собствена история и традиции. В Bodegas El Grifo, най-старата на острова, основана през 1775 г., можете да се потопите в завладяващия свят на виното чрез обиколки с екскурзовод, които ще ви отведат от лозята до избите за отлежаване. Тук има и музей на виното, в който са изложени стари инструменти и машини за производство на вино.

Винарска изба La Geria

La Geria е още една от емблематичните винарни в района, известна със своите органични вина и ангажираността си към устойчивото развитие. Тя предлага дегустации с екскурзовод и обиколки на лозята си, при които се разясняват особеностите на отглеждането в La Geria и се дегустират нейните звездни продукти.

Винарска изба Рубикон

За тези, които желаят да съчетаят виното с впечатляващи гледки, Rubicón е идеалният избор. Тази семейна винарна ще ви изненада с изключително качествени вина и модерни съоръжения с панорамна гледка към лозята и националния парк Тиманфая. Какъв по-добър начин да се насладите на един спокоен следобед в Лансароте?

Bodega Vega de Yuco

Компанията Vega de Yuco е известна с иновативния си подход към винопроизводството и с ангажимента си към местните сортове грозде. Вината ѝ отразяват идентичността на La Geria и се отличават със своето качество и оригиналност, особено Malvasía. Предлагат индивидуални посещения и дегустации, съчетани с местни продукти.

Винарска изба Los Bermejos

И накрая, Bodega Los Bermejos се отличава с ангажимента си към енологични изследвания и експерименти. Разположена в уникална обстановка, между лозя и планини, тя предлага посещения, при които можете да изследвате процеса на винопроизводство и да дегустирате различните ѝ сортове. Тук ще имате възможност да опитате не само Malvasia, но и Moscatel, Diego seco blanco и червени вина с карбонова мацерация.

la geria lanzarote (20)-min

Накратко, La Geria е много повече от туристическа дестинация; тя е покана да изследвате магията и мистерията на Лансароте чрез неговите вина. Независимо дали сте опитен любител на виното или просто търсите уникално приключение, La Geria ви очаква с отворени обятия, за да ви предложи незабравимо преживяване.

Locations:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0