Първо публикуване: април 23, 2024 |

la caldera blanca lanzarote (2)-min

Изследване на вулканичното чудо Калдера Бланка в Лансароте

В обширния и завладяващ архипелаг на Канарските острови, където природата разгръща своето величие във вдъхновяващи форми, се намира Калдера Бланка – природно бижу, разположено на остров Лансароте. Това геоложко чудо, което е живо свидетелство за вулканичното минало на региона, ще ви предложи преживяване, което никога няма да забравите.

Произход и формиране

la caldera blanca lanzarote (1)-min

Калдера Бланка дължи името си на белите скали, които обрамчват ръба ѝ. Това е отличителна черта, която придава на този природен паметник аура на мистерия и величие. Тази калдера е резултат от древни вулканични изригвания, които са оформили пейзажа на Лансароте преди милиони години.

Процесът на формиране на калдерата е започнал с мощни изригвания, които са довели до изхвърляне на магма и пепел, последвани от срутване на терена, което е създало структура с форма на купа. С течение на времето ерозията и вулканичната дейност на Тиманфая през 1730 г. допринасят за определянето на сегашните контури на този впечатляващ кратер.

Трасе за пешеходен туризъм

la caldera blanca lanzarote (6)-min

Ако обичате пешеходните преходи и приключенията, Калдера Бланка трябва да посетите. Ще можете да изследвате най-отдалечените ѝ кътчета и да се насладите на несравними панорамни гледки. Пътеките се провират през високи скални образувания и втвърдени лавови полета, което ви осигурява неповторимо преживяване.

Най-често срещаната начална точка е Манча Бланка, а крайната – Калдера Бланка. Това е 10-километров маршрут, който съчетава пътека, писта и асфалт, за да бъде по-предизвикателен. Въпреки това маршрутът не е твърде тежък физически, така че е идеален за всеки.

Отправна точка: Iglesia de los Dolores

la caldera blanca lanzarote (8)-min

Иглесиа де лос Долорес, разположена в очарователното селце Манча Бланка, служи като отправна точка за това вълнуващо пешеходно приключение до Калдера Бланка. Заобиколена от живописен и спокоен пейзаж, църквата осигурява спокойна обстановка, от която туристите могат да започнат своето пътешествие.

Докато започвате своя поход, можете да се насладите на гледката към околните вулканични полета, за да се подготвите психически за предстоящото преживяване. Важната препоръка е да вземете със себе си хидратация, шапка, слънцезащитен крем и подходящи обувки, за да започнете приключението си. Сега сте готови да тръгнете по пътеката, която ще ви отведе до Ла Калдерета, а след това и до ръба на впечатляващата Калдера Бланка.

Преминаване на Ла Калдерета

След около 1 километър ходене (30 минути) ще достигнете до вулкана Ла Калдерета. Той със сигурност ще ви се стори внушителен, благодарение на височината си от 324 метра и диаметъра си от 300 метра. Положителен аспект на този вулкан е, че благодарение на формата си позволява да видите вътрешността му, без да достигате върха.

Изкачване до Калдера Бланка

la caldera blanca lanzarote (3)-min

След като прекосите Ла Калдерета, можете да се подготвите за последната част от пътуването: изкачването до Калдера Бланка. На този участък ще ви посрещне сюрреалистичен пейзаж с причудливи скални образувания и морета от втвърдена лава, които разказват за минала вулканична дейност. В красив контраст по много от вулканичните скали ще видите зеленикави образувания, наречени лишеи. Тези живи същества са симбиоза между гъби и водорасли или цианобактерии и имат способността да се колонизират и адаптират към екстремни условия.

Целият участък се характеризира с неповторима комбинация от цветове. Белезникавите цветове на Ла Калдерета и Калдера Бланка създават мечтан контраст с черните скали и лишейни образувания. Освен това кафявото на някои участъци допълва палитрата от цветове, която ще ви накара да се почувствате сякаш сте в друг свят.

Пристигане в Калдера Бланка

la caldera blanca lanzarote (7)-min

Накрая, след вълнуващо изкачване и около 15 минути изкачване, ще достигнете до ръба на Калдера Бланка. Тук ще ви посрещне впечатляващата гледка към вулканичния кратер (с гигантски диаметър от 1200 м), неговите стръмни стени и покритото с бяла пепел дъно, контрастиращо със синьото на небето.

От тази точка гледката във всяка посока е спираща дъха. Ако обаче искате да се насладите на най-изключителните гледки от това преживяване, препоръчваме ви да продължите разходката по горния пръстен. Там ще се появи точка, от която ще можете да оцените морето, а заедно с него и архипелага Чинихо, съставен от остров Ла Грасиоса и островчетата Алегранса и Монтана Клара. Освен това ще имате впечатляваща гледка към националния парк Тиманфая и вече оживения Калдерета.

Калдера Бланка, със своята спираща дъха природна красота и завладяваща геоложка история, представлява едно от най-ценните съкровища на Лансароте. От извисяващите се бели скали до криволичещите пътеки, този вулканичен паметник предлага незабравимо преживяване за тези, които искат да се свържат с природата и да изследват тайните на миналото.

Locations:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0