Eerste publicatie: maart 29, 2024 |

la caldera blanca lanzarote (2)-min

Ontdek het vulkanische wonder van Caldera Blanca op Lanzarote

In de uitgestrekte en fascinerende archipel van de Canarische Eilanden, waar de natuur haar grootsheid ontvouwt in ontzagwekkende vormen, ligt Caldera Blanca, een natuurlijk juweeltje op het eiland Lanzarote. Dit geologische wonder, dat een levend bewijs is van het vulkanische verleden van de regio, biedt je een ervaring om nooit te vergeten.

Oorsprong en vorming

la caldera blanca lanzarote (1)-min

Caldera Blanca dankt zijn naam aan de witte kliffen die de rand omlijsten, een onderscheidend kenmerk dat een aura van mysterie en grandeur toevoegt aan dit natuurlijke monument. Deze caldera is het resultaat van oude vulkaanuitbarstingen die het landschap van Lanzarote miljoenen jaren geleden hebben gevormd.

Het proces van de vorming van de caldera begon met gewelddadige uitbarstingen die resulteerden in de uitstoot van magma en as, gevolgd door een instorting van het terrein, waardoor een komvormige structuur ontstond. Na verloop van tijd hebben erosie en de vulkanische activiteit van Timanfaya in 1730 bijgedragen aan het bepalen van de huidige contouren van deze indrukwekkende krater.

Wandelroute

la caldera blanca lanzarote (6)-min

Als je van wandelen en avontuur houdt, dan is Caldera Blanca een must. Je kunt de meest afgelegen hoekjes verkennen en genieten van onvergelijkbare panoramische uitzichten. De paden slingeren door torenhoge rotsformaties en gestolde lavavelden en geven je een ongeëvenaarde ervaring.

Het meest gebruikelijke startpunt is Mancha Blanca, waarna je eindigt bij Caldera Blanca. Het is een route van 10 kilometer die een combinatie is van trail, pad en asfalt om de uitdaging te vergroten. De route is echter niet te fysiek zwaar, dus het is een perfecte route voor iedereen.

Beginpunt: Iglesia de los Dolores

la caldera blanca lanzarote (8)-min

De Iglesia de los Dolores, gelegen in het charmante dorpje Mancha Blanca, dient als startpunt voor dit spannende wandelavontuur naar Caldera Blanca. Omgeven door een schilderachtig en rustig landschap biedt de kerk een serene omgeving van waaruit wandelaars hun tocht kunnen beginnen.

Terwijl je aan de wandeling begint, kun je genieten van het uitzicht op de omringende vulkanische velden om je mentaal voor te bereiden op de ervaring die je te wachten staat. Het is belangrijk dat je hydratatie, een hoed, zonnebrandcrème en geschikt schoeisel meeneemt om aan je avontuur te beginnen. Nu ben je klaar om op pad te gaan dat je naar La Caldereta brengt en vervolgens naar de rand van de indrukwekkende Caldera Blanca.

Doorsteek van La Caldereta

Na ongeveer 1 kilometer lopen (30 minuten) bereik je de vulkaan La Caldereta. Je zult hem zeker imposant vinden, dankzij zijn hoogte van 324 meter en diameter van 300 meter. Een positief aspect van deze vulkaan is dat je door zijn vorm het binnenste kunt zien zonder de top te bereiken.

Bestijging naar Caldera Blanca

la caldera blanca lanzarote (3)-min

Nadat je La Caldereta bent overgestoken, kun je je voorbereiden op het laatste deel van de tocht: de klim naar Caldera Blanca. Op dit stuk word je begroet door een surrealistisch landschap, met grillige rotsformaties en zeeën van gestolde lava die het verhaal vertellen van vulkanische activiteit in het verleden. In prachtig contrast hiermee zie je op veel van de vulkanische rotsen groenachtige formaties, korstmossen genaamd. Deze levende wezens zijn een symbiose tussen een schimmel en een alg of cyanobacterie en hebben het vermogen om zich te koloniseren en aan te passen aan extreme omgevingen.

Dit hele stuk wordt gekenmerkt door een ongeëvenaarde combinatie van kleuren. De witachtige kleuren van La Caldereta en Caldera Blanca vormen een dromerig contrast met de zwarte rotsen en korstmosformaties. Daarnaast maakt het bruin van bepaalde stukken land het kleurenpalet compleet waardoor je je in een andere wereld waant.

Aankomst bij Caldera Blanca

la caldera blanca lanzarote (7)-min

Uiteindelijk, na een spannende wandeling en ongeveer 15 minuten klimmen, bereik je de rand van Caldera Blanca. Hier word je begroet door het indrukwekkende uitzicht op de vulkaankrater (met een gigantische diameter van 1200 meter), de steile wanden en de witte, met as bedekte bodem die contrasteert met het blauw van de lucht.

Vanaf dit punt zijn de uitzichten in alle richtingen adembenemend. Als je echter wilt genieten van het meest exclusieve uitzicht van deze ervaring, raden we je aan om verder te lopen op de bovenste ring. Er komt een punt waar je de zee kunt zien en daarmee de Chinijo archipel, bestaande uit het eiland La Graciosa en de eilandjes Alegranza en Montaña Clara. Je hebt ook een spectaculair uitzicht op het Nationaal Park Timanfaya en het al drukke Caldereta.

Caldera Blanca is met zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en fascinerende geologische geschiedenis een van de kostbaarste schatten van Lanzarote. Van de torenhoge witte kliffen tot de kronkelende paden, dit vulkanische monument biedt een onvergetelijke ervaring voor diegenen die contact willen maken met de natuur en de mysteries van het verleden willen verkennen.

Locations: