Eerste publicatie: maart 29, 2024 |

las salinas de janubio - lanzarote (4)

Las Salinas de Janubio: Natuurlijke schat aan de kust van Lanzarote

Aan de zuidwestkust van het prachtige eiland Lanzarote, op de Canarische Eilanden, ligt een uniek en suggestief landschap dat is gevormd door de interactie van de mens met de natuur door de eeuwen heen: de Salinas de Janubio. Deze indrukwekkende plek is een levende getuigenis van de zoutwinningtraditie in de regio.

De Salinas de Janubio liggen vlakbij het kleine vissersdorp Yaiza, in een gebied dat je meteen zal betoveren met zijn natuurlijke schoonheid en indrukwekkende vulkaanlandschappen. Deze unieke enclave beslaat een uitgestrekt vlak gebied (168 hectare) dat zich uitstrekt in de richting van de Atlantische Oceaan.

Zout: het “witte goud” van Lanzarote
las salinas de janubio - lanzarote (1)

Het zout dat wordt verzameld in de Salinas de Janubio staat bekend om zijn zuiverheid, smaak en glans. Het zout komt uitsluitend uit het water van de Atlantische Oceaan en wordt gewonnen door middel van een nauwgezet en 100% handgemaakt proces dat al generaties lang wordt geperfectioneerd. Tijdens je bezoek zul je zelfs de harken, schoppen en kruiwagens zien die worden gebruikt om het “witte goud” van het eiland te verzamelen.

Het zonnige en droge klimaat van Lanzarote, samen met de passaatwind die vanaf zee waait, helpt om het water op natuurlijke wijze te verdampen, waardoor de pure zoutkristallen achterblijven. Dit zorgt ervoor dat het zout al zijn minerale eigenschappen en karakteristieke smaak behoudt, waardoor het een gewild ingrediënt is voor chef-koks en fijnproevers over de hele wereld.

Een van de redenen waarom het zout dat in Janubio wordt verzameld zo schoon en helder is, is te danken aan de lavabarrière (afkomstig van de Timanfaya-uitbarstingen) die aan het meer grenst en als filter dient. Daarom is het volledig vrij van microplastics en andere resten die de kwaliteit zouden kunnen verpesten. Bovendien worden er geen additieven, conserveringsmiddelen of andere chemicaliën gebruikt in het extractieproces, zodat het zout van Janubio volledig natuurlijk blijft.

Geleide bezoeken aan Las Salinas de Janubio
las salinas de janubio - lanzarote (7)

Voor degenen die deze fascinerende plek grondiger willen verkennen, bieden de Salinas de Janubio 90 minuten durende rondleidingen waarbij je je kunt verdiepen in de geschiedenis en de werking ervan. Tijdens deze bezoeken krijg je de kans om meer te leren over het ambachtelijke proces van zoutwinning: van het handmatig oogsten tot de natuurlijke kristallisatie. Een deskundige gids begeleidt je door de zoutbergen en zoutpannen, legt elke fase van het proces uit en vertelt verhalen over het culturele en economische belang van zout in de regio.

Tijdens de rondleiding leer je niet alleen meer over de zoutproductie, maar kun je ook de natuurlijke schoonheid van de Salinas de Janubio bewonderen. Met zijn roze en witte tinten die contrasteren met het intense blauw van de oceaan, biedt dit zoute landschap een prachtige achtergrond voor het maken van dromerige foto’s.

Natuurlijk zul je na deze ruim 1 uur durende wandeling door de meedogenloze zon en over hobbelige wegen waarschijnlijk honger krijgen en nieuwsgierig worden naar de smaak van dit zout. Daarom eindigt de rondleiding met een proeverij van hapjes, zoals tomaten of kazen, bedekt met verschillende soorten zout. In de omgeving vind je ook plekken waar je heerlijke gerechten kunt proeven die gemaakt zijn met het magische zout van Janubio.

Let op
las salinas de janubio - lanzarote (5)

In Banana Palm Bay geven we je een aantal aanbevelingen en tips om optimaal van je reis te genieten.

  • De presentatie en begeleiding is in verschillende talen om de ervaring van elke bezoeker te verbeteren.
  • De route tussen de cocederos en de zoutpannen is niet uitdagend.
  • Het is sterk aanbevolen om comfortabele kleding en sportschoenen te dragen.
  • Zonnebrandcrème is zeker een must.
  • De paden zijn helaas te smal voor mensen in een rolstoel in het midden van de zoutpannen.

Uitzichtpunten op de zoutvlakten van Janubio
las salinas de janubio - lanzarote (2)

De beste manier om van deze prachtige hoek van Lanzarote te genieten is met een rondleiding. Aan het einde van de tour kun je echter naar 2 specifieke locaties gaan waar je het beste uitzicht hebt op het gebied van de zoutpannen en spectaculaire foto’s kunt maken.

De eerste is buiten het restaurant Mirador de las Salinas en de tweede is op weg naar Playa Blanca. In beide gevallen heb je een plek om je auto te parkeren en veilige plekken om het beste uitzicht te krijgen.

We raden aan om bij zonsondergang te gaan om het contrast vast te leggen tussen de roodachtige lucht, het zwarte vulkaanzand van het nabijgelegen Playa de Janubio en het witachtige zout. Bovendien zorgt de interactie van de zon met het zout voor een spectaculaire reflectie, zodat al je foto’s eruitzien alsof ze in het paradijs zijn genomen.

Biodiversiteit ondanks tegenspoed
las salinas de janubio - lanzarote (3)

Wat de biodiversiteit betreft, vormen de Salinas de Janubio een belangrijke habitat voor talrijke soorten water- en trekvogels. Tijdens je wandeling kun je flamingo’s, kluten, plevieren en vele andere vogelsoorten zien die zich voeden in het ondiepe water van de zoutpannen. Met een beetje geluk zie je ook hagedissen en gekko’s die hun toevlucht zoeken tussen de rotsen en zoutkristallen. Vegetatie die is aangepast aan de zoute omstandigheden, zoals halofyten, is ook een integraal onderdeel van dit unieke ecosysteem.

De Salinas de Janubio zijn niet de enige toeristische attractie in het gebied. Op slechts enkele minuten afstand van deze enclave liggen andere bezienswaardigheden die je gemakkelijk kunt bezoeken. Los Hervideros, bijvoorbeeld, zijn spectaculaire rotsformaties die zijn ontstaan door de erosie van de Atlantische Oceaan tegen de vulkanische lavakust. Er is ook El Charco de los Clicos, een overstroomde krater met smaragdgroen water dat een prachtig contrast vormt met het omringende landschap.

Locations: