Eerste publicatie: maart 29, 2024 |

jardin de cactus lanzarote

El Jardín de Cactus: Heiligdom van doornen en schoonheid op Lanzarote

Op het Canarische eiland Lanzarote, bekend om zijn vulkanische landschappen, prachtige stranden en spectaculaire uitzichten over de Atlantische Oceaan, ligt een uniek heiligdom in zijn soort: El Jardín de Cactus. Het was het laatste werk van de beroemde architect César Manrique en is een bewijs van zijn artistieke vindingrijkheid, gecombineerd met zijn liefde voor de natuur.

Geschiedenis en ontwerp
jardin de cactus lanzarote 2

De Cactustuin is een project dat is ontstaan uit de creatieve visie van César Manrique in de jaren 1960. Het duurde echter tot 1973 voordat de werkzaamheden voorzichtig van start gingen, met de restauratie van de molen en de ommuring van de omgeving. De start van de werkzaamheden werd verschillende keren uitgesteld voordat ze eind jaren 1980 eindelijk werden hervat en in 1990 voltooid.

Het ontwerp van de tuin is een meesterwerk van landschappelijke integratie (omgeving) met architecturale elementen. Manrique maakte gebruik van de natuurlijke kenmerken van het terrein en versmolt deze met architecturale, sculpturale en pittoreske elementen die typisch zijn voor zijn stijl, zoals het gebruik van witgekalkte muren, vulkanische steen en de aanwezigheid van water. Het resultaat is een fascinerend landschap dat de uitbundigheid van de planten combineert met de soberheid van de vulkanische omgeving.

Wat de locatie voor de Cactustuin betreft, wilde César Manrique een oude steengroeve voor de extractie van vulkanisch gesteente omvormen tot een ruimte gewijd aan het behoud en de tentoonstelling van cactussen van over de hele wereld. Hij koos deze locatie niet alleen vanwege het potentieel om een verscheidenheid aan cactussoorten te huisvesten, maar hij deed dit ook met de bedoeling om een bijna verlaten locatie te rehabiliteren en de landschappelijke waarde ervan te herstellen.

De cactusverzameling

jardin de cactus lanzarote 3
JARDIN DE CACTUS DE LANZAROTE

De Cactustuin herbergt een indrukwekkende verzameling van meer dan 500 verschillende soorten cactussen en vetplanten van over de hele wereld. Van de woestijnen van Amerika tot de dorre gebieden van Afrika, elke plant vindt een thuis in deze tuin om te bloeien en bewonderd te worden door bezoekers.

De meer dan 4.500 exemplaren, met hun grillige vormen en gevarieerde tinten, zijn de onbetwiste sterren van deze botanische oase. Onder de soorten die te zien zijn, is de “reusachtige” kandelaar (Euphorbia ingens), 7 meter hoog, perfect om te fotograferen. Vreemd genoeg was dit de eerste die César Manrique in 1989 plantte. Je vindt hier ook de populaire en onmisbare “schoonmoederkussens” (Echinocactus grusonii), zo genoemd vanwege zijn grootte en kussenvorm.

Tijdens je bezoek vind je ook andere soorten, zoals de nopales (Opuntia ficus-indica) en de gouden vaten (Ferocactus glaucescens). Elk van hen voegt zijn eigen unieke karakter toe aan het geheel, waardoor een ongeëvenaard visueel spektakel ontstaat. Het beste van alles is dat elke soort zijn eigen beschrijving heeft met naam en herkomst, wat geweldig is om meer over ze te weten te komen.

Gastronomische ervaring als aanvulling op het bezoek

Naast de spectaculaire natuurlijke schoonheid biedt de Cactustuin een unieke gastronomische ervaring in het restaurant, waar je kunt genieten van een selectie gerechten geïnspireerd op de Canarische keuken. Je kunt de heerlijke papas arrugadas con mojo (gerimpelde aardappelen met mojo saus) proberen, evenals de lokale geitenkaas.

Ondanks het gevarieerde culinaire aanbod komt het “hoogtepunt” van de integratie van de cactus zelf in de keuken. Je hebt de mogelijkheid om de honingcactuskroketjes, de kip- en cactusrolletjes of de vegetarische cactus-, gierst- en aardappelburger te proberen. Je kunt je maaltijd ook vergezeld laten gaan van een selectie Canarische wijnen, die perfect passen bij de smaken van de regionale keuken.

In het restaurant Jardín de Cactus geniet je niet alleen van voortreffelijk eten, maar ook van Manrique’s artistieke creaties. Dit zijn onder andere de symbolische muurschildering en de zeer speciale verlichting met lampen in de vorm van cactusbladeren. Het panoramische uitzicht is ook spectaculair.

Normaal ticket en “ongewoon” ticket

Je hebt 2 soorten tickets om de Cactustuin te bezoeken: normaal en “Unusual Experience”. Het normale ticket kost ongeveer 8,00 EUR (volwassene), terwijl het Unusual Experience ticket ongeveer 35,00 EUR (volwassene) kost.

Met het normale ticket kun je de tuin, de molen, het restaurant, de winkel en de vijver gewoon bezoeken. De Unusual Experience bestaat uit een rondleiding met een kleine groep en op exclusieve tijden. Tijdens deze rondleiding leer je alle details en wetenswaardigheden over de bouw en kom je meer te weten over Cesar Manrique’s visie en manier van creëren. Aan het einde geniet je van een proeverij van hapjes met lokale producten en Lanzarote wijn.

Locations: