Eerste publicatie: maart 29, 2024 |

parque nacional de timanfaya - lanzarote (14)

Nationaal park Timanfaya

Nationaal Park Timanfaya, gelegen op het eiland Lanzarote, is een natuurparadijs dat de kracht van vulkanische activiteit in de diepte laat zien. Het “maanlandschap” zal je echt onder de indruk achterlaten, met uitgestrekte vlaktes van gestolde lava die zich zover het oog reikt uitstrekken. De verwrongen rotsformaties en vulkaankraters creëren een surrealistisch landschap dat je letterlijk het gevoel geeft dat je in een andere wereld bent.

Het park bestaat uit een reeks vulkanen en kraters die zijn ontstaan tijdens een reeks vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden tussen 1730 en 1736, bekend als de Timanfaya-uitbarstingen. Het Timanfaya National Park herbergt meer dan 25 vulkanen, elk met unieke kenmerken en attracties.

Het beslaat ongeveer 51 vierkante kilometer en is van begin tot eind een van de indrukwekkendste geologische juwelen van de Canarische archipel. Het is zeker een bezoek waard als je op Lanzarote bent en unieke en fascinerende landschappen wilt ontdekken.

Wat te doen en wat te bezoeken

parque nacional de timanfaya - lanzarote (4)

Bezoekers- en interpretatiecentrum Mancha Blanca

Het Bezoekers- en Interpretatiecentrum Mancha Blanca is het ideale vertrekpunt om het Nationaal Park Timanfaya te verkennen. Dit centrum biedt een informatieve inleiding tot de geologie, flora en fauna van het park, evenals de geschiedenis en cultuur. Hier leer je over de vorming van vulkanen, de unieke fauna die het park bewoont en de invloed van vulkanische activiteit op het eiland Lanzarote.

Naast de educatieve functie biedt het Mancha Blanca Bezoekerscentrum ook een verscheidenheid aan diensten en luxe, waaronder toeristische informatie, cadeauwinkels en spectaculaire uitzichten die je dagenlang zullen verbazen.

Islote de Hilario

timanfaya nationaal park - lanzarote (9)

Een must in het Timanfaya Nationaal Park is het Islote de Hilario, waar je demonstraties kunt zien van de ondergrondse vulkanische activiteit. Hier gieten de parkgidsen water op de grond, dat onmiddellijk in stoom (geiser) verandert door de intense hitte die van onder het oppervlak komt. Om je een idee te geven: op een diepte van slechts 3 meter worden temperaturen van meer dan 400°C bereikt.

Restaurant “El Diablo”

timanfaya nationaal park - lanzarote (6)

Naast het indrukwekkende vulkaanlandschap staat Nationaal Park Timanfaya ook bekend om het beroemde restaurant “El Diablo”. Het werd ontworpen door de Lanzarote-architect César Manrique en is een architectonisch meesterwerk dat perfect opgaat in het vulkanische landschap van het park. Het heeft ook een uitkijkpunt vanwaar bezoekers kunnen genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over het park en de Atlantische Oceaan.

Het meest opmerkelijke aan “El Diablo” is de kookmethode. In plaats van conventionele fornuizen te gebruiken, worden de gerechten bereid met de natuurlijke hitte van de vulkaan. Het eten wordt gekookt op roosters boven gaten die in de grond zijn geboord, die warmte uitstralen van de vulkanische ondergrond en tot 400°C temperatuur genereren. Met deze methode kun je de heerlijkste en meest unieke gerechten proeven.

Camel picknickplaats

timanfaya nationaal park - lanzarote (5)

Naast de natuurlijke wonderen waarvan je kunt genieten in het Timanfaya Nationaal Park, heb je ook de mogelijkheid om te genieten van spannende kameeltochten door de lavavelden. Met deze unieke ervaring kun je het “maangebied” op een unieke en spannende manier verkennen. Het beste is dat het een ervaring is die geschikt is voor het hele gezin.

timanfaya nationaal park - lanzarote (7)

Hoofdpaden van het Nationaal Park Timanfaya

parque nacional de timanfaya - lanzarote (12)

De meest opmerkelijke paden van het Nationaal Park Timanfaya geven je de kans om je onder te dompelen in de verbazingwekkende geologie van de plek en de unieke landschappen te verkennen. De Tremesana Trail is de populairste keuze voor durfallen en onverschrokkenen. Je kunt hier door het lavaveld wandelen en genieten van adembenemende uitzichten op de omringende vulkanen. Het is ongeveer 4 km lang.

Je kunt ook kiezen voor de Ruta de Los Volcanes (14 km) als je de voorkeur geeft aan een minder fysiek veeleisende busrit. Het begin van de route voert je door uitgestrekte velden van gestolde lava, waar de aarde in ingewikkelde patronen kronkelt en de geërodeerde rotsen een bijna maanachtige sfeer creëren. Naarmate je verder komt, word je omringd door indrukwekkende vulkanische grotten en kraters, waarvan sommige nog steeds stoom en hitte afgeven. Aan het einde van de route bereik je het Islote de Hilario, waar het restaurant “El Diablo” is gevestigd.

De Kustroute is heel anders. Met deze optie (die je met een gids of op eigen gelegenheid kunt doen) kun je het fascinerende contrast tussen de zee en het vulkaanlandschap verkennen. Deze route van 9 km slingert langs de ruige kustlijn, waar de kracht van de Atlantische Oceaan tegen de vulkanische rotsformaties beukt en een landschap van wilde en adembenemende schoonheid creëert.

Vanaf het begin van de route word je begroet door de uitgestrektheid van de zee, waarvan het blauwe water zich uitstrekt tot aan de horizon. Het geluid van de golven die tegen de rotsen slaan en de zeebries creëren een sfeer van sereniteit en rust.

timanfaya nationaal park - lanzarote (13)

Naarmate je verder komt, verandert het landschap drastisch en zie je de indrukwekkende vulkanische activiteit die het eiland heeft gevormd. Kronkelige rotsformaties en gestolde lavastromen creëren een decor dat je het gevoel geeft dat je op de maan loopt. Voor deze uitgebreide en uitdagende route is het erg belangrijk dat je geschikte wandelschoenen, zonnebrandcrème en een hoed draagt.

Kortom, Nationaal Park Timanfaya is een unieke bestemming waar je een avontuur vol natuurlijke schoonheid en geologische geschiedenis kunt beleven. Met zijn indrukwekkende vulkanen, kraters en attracties zoals het restaurant “El Diablo” biedt het park een onvergetelijke ervaring voor wie de pracht van de natuur wil verkennen en zich wil vergapen aan de grootsheid van vulkanische activiteit.

Locations: