Eerste publicatie: maart 29, 2024 |

la geria lanzarote (17)-min

La Geria: Een wijnschat op Lanzarote

In het hart van het raadselachtige eiland Lanzarote ligt een plek die de zintuigen prikkelt en de passie voor wijn aanwakkert: La Geria. Deze regio in het zuidoosten van het eiland staat bekend om zijn methode om wijngaarden te cultiveren en wijn van hoge kwaliteit te produceren. Een bezoek hier is een onvergetelijke ervaring, waar de zon zachtjes de wijngaarden streelt en het aroma van vulkanische aarde zich vermengt met de zoete geur van rijpe druiven.

Oorsprong en geschiedenis
la geria lanzarote (16)-min

La Geria ligt in het zuidoosten van Lanzarote en is veel meer dan een wijngebied; het is een toevluchtsoord voor wijn- en natuurliefhebbers. De oorsprong gaat terug tot de 17e en 18e eeuw, toen de vulkaanuitbarstingen van Timanfaya het grootste deel van het eiland bedekten met een laag as en lapilli, waardoor een maanlandschap ontstond dat er desolaat en onherbergzaam uitzag. Maar de inwoners van Lanzarote lieten het er niet bij zitten en vonden in deze vulkanische grond een unieke kans voor de wijnbouw.

Sinds 1987 is La Geria erkend als beschermd gebied, niet alleen vanwege de landschappelijke en culturele waarde, maar ook vanwege het ecologische belang. Vervolgens werd het in 1994 erkend als “natuurlijke ruimte”. Deze erkenningen garanderen het behoud van het unieke landschap en de promotie van verantwoord toerisme dat bezoekers laat genieten van de schoonheid zonder het behoud in gevaar te brengen.

Sinds 2011 wordt El Festival Sonidos Líquidos gehouden, een jaarlijks evenement dat livemuziek combineert met wijnproeven. Tijdens dit festival kun je genieten van concerten van nationale en internationale artiesten in een unieke omgeving, terwijl je de diversiteit van de wijnen die in de regio worden geproduceerd ontdekt. Naast muziek en wijn biedt het Liquid Sounds Festival meestal ook culturele en gastronomische activiteiten die je ervaring zullen verrijken. Het is een feest waar kunst, cultuur en oenologie samensmelten in een feestelijke en levendige sfeer.

Unieke teeltmethode
la geria lanzarote (8)-min

De teeltmethode die in La Geria wordt gebruikt is werkelijk uniek en verbazingwekkend. Deze staat bekend als “enarenado” en bestaat uit het graven van gaten in de vulkanische grond en deze te omringen met kleine halfronde stenen muurtjes, die “zocos” worden genoemd. Deze muurtjes beschermen de wijnstokken tegen wind en waterschaarste en creëren ideale microklimaten voor hun groei. Bovendien worden de kuilen bedekt met een laag vulkanische as en rofe om de vochtigheid van de grond vast te houden en de wortels te beschermen tegen de brandende zon.

La Geria staat bekend om zijn indrukwekkende verscheidenheid aan wijnen, elk met zijn eigen persoonlijkheid en charme. Tot de hoogtepunten behoren de witte wijnen gemaakt van de Malvasia Volcanica druif, bekend om zijn delicate aroma en zachte mondgevoel. Er worden ook karaktervolle rode wijnen geproduceerd, zoals Listán Negro en Moscatel, die de meest veeleisende fijnproevers verrukken met hun intensiteit en complexiteit.

Bekendste wijnhuizen

la geria lanzarote (7)-min

Bodegas El Grifo

Als je La Geria verkent, kom je een aantal van Lanzarote’s meest gerenommeerde wijnmakerijen tegen, elk met zijn eigen geschiedenis en traditie. Bij Bodegas El Grifo, de oudste op het eiland, opgericht in 1775, kun je jezelf onderdompelen in de fascinerende wereld van wijn door middel van rondleidingen die je van de wijngaarden naar de rijpingskelders brengen. Er is ook een wijnmuseum waar oude gereedschappen en machines voor de wijnbereiding worden tentoongesteld.

La Geria Wijnmakerij

La Geria is een van de andere emblematische wijnmakerijen van het gebied, bekend om zijn biologische wijnen en zijn inzet voor duurzaamheid. Het biedt begeleide proeverijen en rondleidingen door de wijngaarden, waar de bijzonderheden van de teelt in La Geria worden uitgelegd en de sterproducten worden geproefd.

Rubicón Wijnmakerij

Voor wie wijn wil combineren met een spectaculair uitzicht is Rubicón de perfecte keuze. Dit familiebedrijf zal je verrassen met zijn uitzonderlijke kwaliteitswijnen en moderne faciliteiten met panoramisch uitzicht op de wijngaarden en het Timanfaya Nationaal Park. Wat is een betere manier om te genieten van een rustige middag op Lanzarote?

Bodega Vega de Yuco

Vega de Yuco staat bekend om zijn innovatieve benadering van wijnmaken en zijn toewijding aan lokale druivensoorten. De wijnen weerspiegelen de identiteit van La Geria en onderscheiden zich door hun kwaliteit en originaliteit, vooral de Malvasía. Ze bieden persoonlijke bezoeken en proeverijen in combinatie met lokale producten.

Wijnhuis Los Bermejos

Bodega Los Bermejos, ten slotte, onderscheidt zich door zijn toewijding aan oenologisch onderzoek en experimenten. Gelegen in een unieke omgeving, tussen wijngaarden en bergen, biedt het bezoeken waar je het wijnmaakproces kunt verkennen en de verschillende variëteiten kunt proeven. Hier krijg je de kans om niet alleen Malvasia te proeven, maar ook Moscatel, Diego seco blanco en rode wijnen met macération carbonique.

la geria lanzarote (20)-min

Kortom, La Geria is veel meer dan een toeristische bestemming; het is een uitnodiging om de magie en het mysterie van Lanzarote te ontdekken via de wijnen. Of je nu een ervaren wijnliefhebber bent of gewoon op zoek naar een uniek avontuur, La Geria wacht met open armen op je om je een onvergetelijke ervaring te bieden.

Locations: