Първо публикуване: април 23, 2024 |

Isla de Lobos - Coast (5)

Исла де Лобос, дивият остров на Канарските острови

Остров Лобос е интересна туристическа дестинация, която се отличава с приказните си пейзажи, девствени плажове и голямо природно богатство. Той се намира само на 2 км от северния бряг на Фуертевентура и на 8 км от Лансароте, в архипелага на Канарските острови. Посетете Исла де Лобос, ако искате да се откъснете от съвременния свят и да се свържете с природата.

Исла де Лобос – дива дестинация за туристи и любители на морето

Исла де Лобос с лодка катамаран (11)

Това е малък необитаем остров в напълно дива среда. Той има площ от 6 квадратни километра и 14 километра брегова ивица. От 1982 г. е обявен за природен парк, а ЮНЕСКО го счита за биосферен резерват на Фуертевентура поради високата му екологична стойност.

Остров де Лобос е дом на различни птици и защитени видове като чапли, чайки, корморани и морски носачи. Той е идеалната дестинация за любителите на природата и приключенията. Наемането на екскурзия до Isla de Lobos е удоволствие, което не бива да се пропуска.

Достъпност

Isla de lobos с лодка катамаран (3)

До острова можете да стигнете бързо с фериботи и таксиметрови лодки, които се предлагат от Лансароте и Фуертевентура. Лодките пристигат на кея на Исла де Лобос, откъдето можете да стигнете пеша до останалата част на острова. Резервирайте организирани екскурзии до Isla de Lobos, за да се насладите на очарованието и красивата природа.

Предоставяне на разрешение за влизане

Исла де Лобос, дивият остров на Канарските острови

Остров Лобос е защитен, за да се избегне туристическото въздействие върху естествената му среда. Действащата нормативна уредба установява, че всеки посетител трябва да получи разрешение за достъп до острова, а едновременно се допускат само 200 посетители. Разрешението се изисква няколко дни преди посещението и е валидно за 4-часова смяна на ден. Разрешителното обикновено вече е включено в екскурзиите.

Райски плажове

Исла де Лобос - крайбрежие (6)

Исла де Лобос предлага буйни плажове, на които да се отпуснете, да правите слънчеви бани и да играете във водите му. Бреговата линия има плитки води, които предлагат и морска среда, богата на биоразнообразие. Морските видове плуват спокойно в близост до брега, което прави плуването и гмуркането с шнорхел по-приятни. Заради защитата на природния парк къпането е разрешено само на следните плажове:

Пуертито де Лобос

Isla de lobos by boat catamaran (18)

Плажът е с бял пясък и води, които са толкова сини и кристални, че изглеждат като от фантазия. Дървеният понтон, който се появява на снимките в мрежата, е там, за да се гмурнете с повече емоции във водата.

В Пуертито де Лобос можете да видите стари рибарски къщички, които са единствените сгради на острова. В близост до Пуертито де Лобос се намира и посетителският център, където ще намерите туристическа информация, както и табла и карти с интересни факти за островчето.

Плая де ла Конча

плаж остров де Лобос

Известен е също като Плая де ла Калера и е още един очарователен залив на остров Исла де Лобос, откъдето можете да видите природния парк Дюни на Коралехо. Оформен като раковина, той се характеризира с кристалните си води и присъствието на много птици. Тъй като е защитен от вълните, той е идеален за цялото семейство и за малки деца.

Пешеходни преходи в Исла де Лобос

исла де лобос - трекинг

Любителите на пешеходния туризъм намират в Isla de Lobos природен рай с много добре обозначени маршрути. Посетете Исла де Лобос, за да се разходите по интересни пътеки с красиви пейзажи и панорамни гледки към морето и останалата част на острова.

Пътека Фаро де Мартиньо

Faro de Martiño

По пътя на Фаро де Мартиньо, дълъг около 11 км, ще можете да обиколите острова само за 2 часа. Следвайки пътеката, ще достигнете до най-високата точка на острова – върха на вулкана Калдера. От тази точка можете да видите голяма част от острова, а на хоризонта – дюните Коралехо. Изкачването до вулкана е стръмно и пълно с ронливи камъни, така че трябва да носите туристически обувки.

След като стигнете до фара, ще можете да разгледате вътрешността на острова и южната част на Лансароте. В тази част ще намерите сянка, така че е идеално да се насладите на пикник. Освен това на острова има различни места за почивка, където можете да спрете да хапнете и да съзерцавате вулканичните пейзажи на острова.

Salinas del Marrajo

Солниците са още една от най-привлекателните забележителности на острова. Те се намират на туристическия маршрут, в близост до плажа Ла Калера. Те са създадени изкуствено в средата на 20-ти век с цел да се използват ресурсите на острова. Но поради напредъка в опазването на рибата използването на сол вече не е необходимо, така че Salinas de Lobos никога не влизат в експлоатация.

Гастрономия

село остров де Лобос

Ако огладнеете, докато се разхождате и се наслаждавате на острова, не се притеснявайте. В Пуертито де Лобос ще откриете ресторант Casa Torino, където сервират вкусна местна риба и морски дарове. Там можете да си починете и да презаредите батериите си.

Куриози на остров Лобос

Името на остров Исла де Лобос идва от тюлените монаси, известни още като морски лъвове. Тези фантастични животни са обитавали масово острова до изчезването им през второто десетилетие на 20-ти век. Тюлените монаси са изчезнали на Канарския архипелаг поради риболовната дейност, тъй като рибата е основната им храна. Днес това е застрашен вид с няколко колонии в света.

На остров Лобос се намира археологически обект от римски произход, оставен от римляните през I в. сл. В момента се провеждат разкопки в близост до Плая де ла Калера в търсене на римски артефакти и съдове. По същия начин островът е служил като убежище на пирати, които са го намирали за приятно място за почивка и подслон.

Любителите на сърфинга също ще намерят своето място на остров Исла де Лобос. На западния бряг се образува най-дългата вълна на Канарските острови с дължина над 300 метра. Тя е известна като „дясната вълна на Лобос“.

Остров де Лобос пленява със своя чар, природна красота и биологично разнообразие. Не пропускайте възможността да го посетите по време на почивката си във Фуертевентура и Лансароте. Насладете се с близките си на лъчезарните му плажове и красивите природни пейзажи с особен чар. Приканваме ви да спазвате разпоредбите, за да запазите острова и живота на него непокътнати.

 

Isla de lobos - център за посетители Isla de Lobos - крайбрежие (1) Isla de Lobos - крайбрежие (4) Isla de Lobos - крайбрежие (5)

Locations:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0