Eerste publicatie: maart 21, 2024 |

Maak kennis met het fenomeen Calima dat Tenerife bereikt vanuit de Sahara

Calima op Tenerife is de aanwezigheid van een dichte laag geelachtig stof in de lucht. Je kunt dit fenomeen opmerken door de lage zichtbaarheid in de lucht, die gepaard gaat met een intens gevoel van warmte. Als je op vakantie gaat naar Tenerife, is het interessant om de volgende punten te weten:

  • Wat is Calima?
  • Oorsprong
  • Effecten op gezondheid en milieu
  • Wanneer komt het voor
  • Duur van Calima
  • Aanbevelingen voor een rustige en veilige vakantie op Tenerife tijdens Calima

Wat is Calima?

calima tenerife

Het is een fenomeen dat wordt veroorzaakt door de aankomst van stof uit de Sahara en de Sahel, dat wordt meegevoerd door de luchtstromen die Tenerife vanuit het oosten en zuidoosten bereiken. Het stof overspoelt de atmosfeer en veroorzaakt een droge mist en stoflagen op alles wat op zijn pad komt.

De naam Calima is bedacht door de lokale bevolking, maar het wordt ook vaak “Siroco” genoemd, wat de naam is van de wind die verantwoordelijk is voor het slepen van het zand. Het woord Calima komt van het Latijnse “caligo” of “caliginis” dat gebruikt werd om te verwijzen naar de dichte mist die de atmosfeer verduisterde. De term Calima wordt nog steeds gebruikt door professionals, hoewel het niet is opgenomen in de Internationale Meteorologische Woordenlijst van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen type A en type B Calima. Calima type A, gekenmerkt door fijn stof uit de woestijn, komt voor op Tenerife. Calima B daarentegen bevat ook as van branden en vervuilende deeltjes van fabrieken. De opname van Calima type B is schadelijk voor de gezondheid.

Oorsprong van de calima op Tenerife?

Het is afkomstig van zandstormen in de Sahara-woestijn, veroorzaakt door harde wind. Winden uit het zuidoosten voeren vervolgens grote hoeveelheden zand mee naar de Canarische Eilanden, waardoor een waas van stof over de archipel ontstaat.

Afhankelijk van de windrichting kan het zand de Balearen, het vasteland of andere Europese landen bereiken. Op de Canarische Eilanden zijn Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa en Fuerteventura de meest getroffen eilanden.

Effecten op de gezondheid en het milieu

Calima op Tenerife veroorzaakt geen grote problemen, maar meestal wel enkele ongewenste effecten zoals:

 • Vermindering van het zicht. Dit meteorologische fenomeen maakt het onmogelijk om over lange afstanden te zien, hoewel de nevel afhankelijk is van de intensiteit van de nevel. Als het extreem is, vermindert het zicht met minder dan een kilometer.
 • Verminderd zicht.
 • Verminderde luchtkwaliteit, waardoor ademhalingsproblemen kunnen ontstaan. Het is vooral een probleem voor mensen met een allergie, dus zij moeten voorzorgsmaatregelen nemen. Het kan rode ogen, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Sommige mensen ervaren hoofdpijn en vermoeidheid.
 • Warme temperatuur. Toeristen die naar Tenerife komen om de kou te ontvluchten, vinden La Calima aangenaam.
 • Toeristen die naar Tenerife komen om de kou te ontvluchten, vinden La Calima aangenaam.
 • Overal lagen zand. La Calima laat straten, huizen en auto’s achter onder lagen zand.
 • Sensatie van schemering. Voor toeristen is het een vreemd gezicht om naar buiten te gaan en een gelige lucht en een okerkleurige tint in de atmosfeer te zien, alsof ze een gekleurde bril dragen.
 • Gecombineerd met de zonsondergang is het een vreemd gezicht.
 • Gecombineerd met de regenval veroorzaakt het de zogenaamde “modderbuien”. Dit komt alleen voor aan de Middellandse Zeekust van Spanje.

Niet alles is negatief, de aanwezigheid van Calima op Tenerife zorgt voor prachtige luchten en dromerige zonsondergangen met mooie roodachtige en oranje tinten. Bezoekers komen weg met prachtige foto’s die eruit zien alsof ze met filters zijn genomen.

In welke periode van het jaar komt Calima voor?
Calima komt meerdere keren per jaar voor, maar vaker in de zomermaanden wanneer de lucht warmer is. Een voorwaarde voor het ontstaan van Calima is de aanwezigheid van droge lucht in de atmosfeer, waardoor het verschilt van de waas die wordt veroorzaakt door vochtige lucht die in de atmosfeer hangt.

Calima op Tenerife komt meestal voor tussen februari en augustus. Als je op de hoogte wilt blijven van het actuele weer op Tenerife, kijk dan op de volgende website:

https://www.accuweather.com/en/es/santa-cruz-de-tenerife/303003/weather-forecast/303003

Hoe lang duurt de Calima?

Het is een fenomeen van korte duur. Het kan een paar uur duren of tot 7 dagen. Het effect is het sterkst in het begin, daarna klaart de lucht op totdat de nevel helemaal verdwijnt. De duur van de Calima hangt af van de sterkte en richting van de wind en de weersomstandigheden op Tenerife.

Aanbevelingen om veilig te blijven

Je moet in de eerste plaats de aanbevelingen van de relevante officiële autoriteiten opvolgen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor je gezondheid.

Als je op vakantie bent op het eiland tijdens Calima moet je je geen zorgen maken, volg de volgende aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten:

 • Gezond blijven
 • Vermijd langdurige buitenactiviteiten
 • Wanneer u buiten bent, blijf dan in de schaduw en draag een gezichtsmasker.
 • Draag lichte kleding, een zonnebril en zonnebrandcrème.
 • Parkeer je auto binnen
 • Houd deuren en ramen gesloten
 • Wacht tot de Calima voorbij is om van de zee te genieten.

Zie ook de volgende web en zorg ervoor dat je de aanwijzingen opvolgt. Raadpleeg vooral je arts als je last hebt van aandoeningen aan de luchtwegen.

Het is belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden om je voor te bereiden op de komst van Calima. Blijf op de hoogte van het weer en de aanbevelingen van de gezondheidscentra.

Verwante artikelen:
Contact Bananapalmbay.com on WhatsApp Bottom