Първо публикуване: април 23, 2024 |

las salinas de janubio - lanzarote (4)

Las Salinas de Janubio: Природно съкровище на брега на Лансароте

На югозападния бряг на красивия остров Лансароте, Канарските острови, се намира уникален и въздействащ пейзаж, оформен от взаимодействието на човека с природата през вековете: Салинас де Янубио. Този впечатляващ обект е живо свидетелство за традицията на производството на сол в региона.

Salinas de Janubio се намират в близост до малкото рибарско селище Яиса, в район, който веднага ще ви заплени с природната си красота и впечатляващите вулканични пейзажи. Този уникален анклав обхваща обширна равнинна площ (168 хектара), която се простира към Атлантическия океан.

Солта: „бялото злато“ на Лансароте
las salinas de janubio - lanzarote (1)

Солта, събирана в Salinas de Janubio, е известна със своята чистота, вкус и блясък. Солта се добива изключително от водите на Атлантическия океан чрез щателен и 100% ръчно изработен процес, усъвършенстван от поколения наред. Всъщност при посещението си ще видите грабливите инструменти, лопатите и количките, които се използват за събиране на „бялото злато“ на острова.

Слънчевият и сух климат на Лансароте, както и пасатите, които духат откъм морето, спомагат за естественото изпаряване на водата, оставяйки след себе си чисти солни кристали. Това гарантира, че солта запазва всички свои минерални свойства и характерния си вкус, което я прави търсена съставка за готвачи и кулинари по целия свят.

Една от причините солта, събирана в Janubio, да е толкова чиста и ярка, се дължи на лавовата бариера (произхождаща от изригванията на Тиманфая), която граничи с езерото и служи като филтър. Ето защо тя е напълно свободна от микропластмаси и други остатъци, които биха могли да влошат качеството ѝ. Освен това в процеса на извличане не се използват никакви добавки, консерванти или други химикали, така че солта Janubio остава напълно естествена.

Обиколки с екскурзовод на Las Salinas de Janubio
las salinas de janubio - lanzarote (7)

За тези, които желаят да опознаят по-задълбочено това очарователно място, Salinas de Janubio предлага 90-минутни обиколки с екскурзовод, които ще ви позволят да се потопите в историята и функционирането му. По време на тези посещения ще имате възможност да се запознаете със занаятчийския процес на добиване на сол: от ръчното събиране на реколтата до естествената кристализация. Експертният водач ще ви придружава през солните планини и солниците, като ще обяснява всеки етап от процеса и ще споделя истории за културното и икономическото значение на солта в региона.

Освен че ще научите повече за производството на сол, обиколката с екскурзовод ще ви даде възможност да се полюбувате на естествената красота на Salinas de Janubio. Със своите розови и бели тонове, контрастиращи с наситено синьото на океана, този солен пейзаж представлява зашеметяващ фон за заснемане на мечтани снимки.

Разбира се, след тази 1+ часова разходка по безмилостното слънце и неравните пътища вероятно ще останете гладни и любопитни за вкуса на тази сол. Ето защо обиколката с екскурзовод завършва с дегустация на закуски, като например домати или сирена, покрити с различни видове сол. В района ще откриете и места, където можете да опитате вкусни ястия, приготвени с вълшебната сол от Янубио.

Внимавайте
las salinas de janubio - lanzarote (5)

В Банана Палм Бей ще ви дадем редица препоръки и съвети, за да се насладите максимално на пътуването си.

  • Представянето и насоките са на няколко езика, за да се подобри преживяването на всеки посетител.
  • Маршрутът между кокедосите и солниците е безпроблемен.
  • Препоръчва се носенето на удобно облекло и спортни обувки.
  • Слънчевата защита определено е задължителна.
  • За съжаление, в средата на солниците пътеките са твърде тесни за хора в инвалидни колички.

Изгледни точки за разглеждане на солниците Янубио
las salinas de janubio - lanzarote (2)

Най-добрият начин да се насладите на това красиво кътче от Лансароте е с обиколка с екскурзовод. Въпреки това в края на обиколката можете да отидете на 2 конкретни места, които ще ви позволят да се насладите на най-добрата гледка към района на солниците и да заснемете впечатляващи снимки.

Първото е пред ресторант Mirador de las Salinas, а второто – по пътя нагоре към Плая Бланка. И в двата случая ще имате място за паркиране на автомобила и безопасни места, за да се насладите на най-добрата гледка.

Препоръчваме ви да отидете по залез слънце, за да уловите контраста между червеникавото небе, черния вулканичен пясък на близката Плая де Жанубио и белезникавата сол. Освен това взаимодействието на слънцето със солта създава впечатляващо отражение, така че всичките ви снимки ще изглеждат като направени в рая.

Биологичното разнообразие в лицето на несгодите
las salinas de janubio - lanzarote (3)

Що се отнася до биоразнообразието, Salinas de Janubio представляват важно местообитание за множество видове водни и мигриращи птици. По време на разходката си ще можете да наблюдавате фламинго, авокади, кокилобегачи и много други, които се хранят в плитките води на солниците. Също така, с малко късмет ще видите гущери и гекони, които намират убежище сред скалите и солните кристали. Растителността, адаптирана към солените условия, като халофитните растения, също е неразделна част от тази уникална екосистема.

Солниците в Янубио не са единствената туристическа атракция в района. Само на няколко минути от този анклав се намират други интересни места, които лесно можете да посетите. Лос Ервидерос например са впечатляващи скални образувания, създадени от ерозията на Атлантическия океан срещу брега от вулканична лава. Там се намира и El Charco de los Clicos – залят кратер с изумруденозелени води, който създава зашеметяващ контраст с околния пейзаж.

Locations:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0