Първо публикуване: април 23, 2024 |

Колко летища има на Канарските острови?

Ако искате да предприемете пътуване, за да опознаете в дълбочина Канарските острови, е важно да знаете как да стигнете до всеки от тях и да се приберете от него по най-бързия и удобен начин. Ето защо в Банана Палм Бей ви предлагаме списък на всички летища на островите, с точното им местоположение и подробности, които ще ви позволят да се подготвите за пътуването си възможно най-точно.

Летище Грана Канария

летища Канарски острови (3)

Летище Гран Канария е най-посещаваното летище на Канарските острови, което приема приблизително 13 милиона пътници годишно. То е разположено между общините Инхенио и Телде. То е едно от летищата, които повечето посетители избират, когато пътуват до този туристически рай, благодарение на многобройните си удобства и относителната близост до столицата Лас Палмас де Гран Канария (18 км).

Тук ще намерите банкомати, обменни бюра, фирми за коли под наем и голямо разнообразие от заведения за хранене. Той разполага и със специална зона за пушачи и детска площадка, за да се забавляват децата.

Летище Тенерифе Юг

летища канарски острови (1)

Летище „Тенерифе-юг“, наричано още „Рейна София“, е разположено в туристическия център, което го прави второто най-натоварено и оживено летище на Канарските острови. Всъщност през 2023 г. то счупи рекорда за пътникопоток, като през годината наброява повече от 12 милиона пътници. Разположено е на много добро място, в община Гранадиля де Абона, само на 18 км от Плая де лос Кристианос и на 20 км от Коста Адехе.

Добрата връзка с обществения транспорт и възможността за наемане на автомобил са предимство, когато тръгвате на пътешествие. Имате също така възможност да вземете такси, но в някои периоди от годината се образуват големи опашки, за да хванете такова.

Хотелът е подходящ за хора с двигателни проблеми, благодарение на специализираната помощ. Освен това съоръженията на това летище на Канарските острови са много добре поддържани и чисти, което ще направи качването и слизането ви по-удобно.

Летище Тенерифе Север

Известно в миналото като летище Los Rodeos, то обикновено се използва за вътрешни и междуостровни полети. То се намира в община Сан Кристобал де Ла Лагуна, само на 10 километра от столицата.

Обслужва около 5 милиона пътници годишно, затова е по-слабо посещавано и по-удобно за посещение. Що се отнася до удобствата, тук ще намерите аптеки, сладкарници, барове, кафенета, няколко компании за коли под наем, банкомати и магазини за сувенири.

Наемането на автомобил, който да ви превози от летище Тенерифе Север до хотела, е най-удобният и комфортен вариант. Възможно е да вземете такси, но това може да бъде много скъпо в зависимост от мястото, където сте отседнали. Можете също така да използвате автобус, който струва минимум 1 евро и максимум 6 евро, за да стигнете до основните градски центрове на Тенерифе.

Летище Ланзароте

летища Канарски острови (2)

Летище „Сесар Манрике“ на Лансароте е единственото летище на Лансароте – остров с голяма туристическа атракция, дължаща се на вулканичните му характеристики и красивите му плажове. То е третото най-натоварено на Канарските острови, като през 2023 г. ще регистрира над 7 милиона пътници. То се посещава главно от пътници от Обединеното кралство и Германия, както и от Мадрид.

Основната му атракция са не само добре поддържаните съоръжения, но и Музеят на авиацията, който го отличава от всички останали на Канарските острови. Ще имате възможност да го посетите със семейството си, стига да е отворен от понеделник до петък от 10:00 до 14:00 часа.

Кафенетата, ресторантите, бирените градини и заведенията за бързо хранене ще ви позволят да презаредите батериите си след полета. Що се отнася до трансферите, можете да вземете автобус до най-привлекателните туристически дестинации на острова, като столицата Аресифе, Плая Хонда, Пуерто дел Кармен и Плая Бланка. Максималната цена на пътуването е около 5 евро.

Летище Фуертевентура

Летище Фуертевентура е четвъртото по натовареност летище на Канарските острови с около 6 милиона пътници годишно. То е разположено само на 5 км от Пуерто дел Росарио, столицата на острова. Невероятен аспект на това летище е, че е разположено на брега на морето, така че ви предлага впечатляваща гледка от началото до края.

Съоръженията му са обновени и разширени, за да ви предложат най-доброто потребителско изживяване. То разполага с паркинг, магазини, различни фирми за отдаване на автомобили под наем, банкомати, както и с барове и кафенета. Разполага също така с 66 гишета за регистрация, което прави качването и слизането на борда по-бързо и лесно.

Летище Ла Палма

Постоянните ремонти, които се извършват на летище Ла Палма, го превръщат в едно от най-удобните летища на Канарските острови. Неговият нов пътнически терминал е разположен на идеално място, за да се наслаждавате на впечатляваща гледка, докато чакате полета си.

На летище Ла Палма ще намерите различни ресторанти, кафенета, магазини за сувенири, банкомати, информационни пунктове и дори детска площадка. То разполага и с незаменим център за помощ на хора с намалена подвижност и стая за медицински услуги, идеална за спешни случаи. Освен това не можем да не споменем безплатната Wifi услуга.

Той се намира в общините Вила де Мазо и Бреня Баха, само на 8 км от Санта Крус, столицата на Канарските острови, и приема между 700 000 и 1,3 млн. души годишно.

Летище Ла Гомера

Летище Ла Гомера е едно от двете летища, които извършват само междуостровни полети, т.е. полети между островите. То се намира в община Алахеро и приема около 80 000 души годишно. Оттук полетите са основно до северното летище на Тенерифе с авиокомпанията Binter Canarias.

Въпреки малките си размери и малкия брой пътници, то е най-модерното летище на Канарските острови, тъй като е построено през 1999 г. То разполага с безплатен Wi-Fi, банкомат, кафене, ресторант и магазин за сувенири. Разполага също с офис за изгубени вещи, информационен пункт и безплатен паркинг.

Предимство на летище Ла Гомера е близостта му до Плая де Сантяго, което е само на 4 минути (2,1 км). Това е най-големият плаж на остров Ла Гомера, с повече от 1,5 километра заливи. Нещо повече, черният му вулканичен пясък и кристално чистите води са способни да пленят и най-малко впечатлителния турист.

Летище Ел Хиерро

Известно още като летище Los Cangrejos, то е второто летище, което извършва и приема само междуостровни полети от и до северното летище на Тенерифе и от летище Гран Канария. Благодарение на туристическата си привлекателност то се използва от около 250 000 души годишно. Само на няколко минути от летището можете да посетите красиви туристически дестинации, като например басейните на Ла Калета или Плая Ла Калета.

Въпреки че е малко, летище El Hierro разполага с всички удобства, които бихте очаквали. То разполага с кафене, ресторант, магазин за сувенири, център за обслужване на хора с намалена подвижност, зона за автобуси и таксита, както и ВИП зона. То разполага и с безплатен Wi-Fi, за да сте винаги във връзка с него.

Свързани статии:
Свързани статии:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0