Първо публикуване: април 23, 2024 |

Карнавалите на Тенерифе

Карнавалът на Тенерифе е символ на идентичността на острова. Всяка година повече от 10 000 души се обединяват, за да превърнат карнавалите на Тенерифе в реалност, поддържайки живо най-важното културно наследство на острова. За тяхното удоволствие няма граници, единственото правило е творчеството.

Тук ви оставяме най-важните аспекти на карнавала в Чичарас, разберете за какво става дума и каква е историята на празника.

Карнавалите на Тенерифе

Карнавал на Тенерифе (3)

Карнавалите на Тенерифе са най-популярните в Европа и най-много приличат на тези, които се празнуват в Бразилия. Всъщност те са на второ място като най-добрите в света, изпреварени само от големите празненства в Рио де Жанейро.

По време на карнавалите улиците на Тенерифе се изпълват с фантазия, музика и цветове. Различните групи и гостуващи артисти правят всичко възможно, за да дадат най-доброто от себе си за празника. От своя страна гражданите излизат по улиците, за да ги придружат с радост и пъстри костюми.

Преди да продължим, бихме искали да дефинираме някои от термините, характерни за карнавалите в Тенерифе:.

  • Рондалас: музикални групи, които участват изключително в карнавала в Санта Крус де Тенерифе и имат специфичен музикален стил.
  • Мургас: това са музикални групи с театрални изпълнения от Канарските острови, които пеят текстове, насочени към критика със сарказъм и подигравки.
  • Компарсас: танцови и музикални групи, които се представят на карнавалите в колоритни и пъстри костюми.
  • Comparsas: танцови и музикални групи, които се представят на карнавали в пъстри и колоритни костюми.
  • Carrozas: това са големи скулптури с различни теми, които се изграждат върху плувците за дефилиране на карнавалите.

Карнавал в Тенерифе (2)

 

Карнавал в Тенерифе (4)

Фестивал от международен туристически интерес

От 1980 г. карнавалите на Тенерифе се ползват с отличието „Фиеста от международен туристически интерес“. Те имат голямо въздействие както на острова, така и извън него. Поради тази причина по това време на годината туризмът се увеличава по същия начин, както и през лятото.

Има сцени с музика и добри забавления, на които хората могат да се наслаждават, да танцуват и да носят най-добрите си костюми. Международни певци и известни артисти се събират, за да изнесат страхотни представления и да празнуват със стил. Основните сцени са били Teatro Guimerá, Avenida de la Constitución, Plaza de Toros de Tenerife, Plaza de España и Centro Internacional de Ferias y Congresos de Tenerife.

По време на карнавалите през 1987 г. повече от 200 000 души танцуват под звуците на музика сред цветове, фантазии и забавления. Това ги прави носители на рекордите на Гинес като концерта с най-голяма концентрация на хора на открито място. На събитието присъства известната и незабравима Селия Крус заедно с „Момчетата от Каракас“ на Било и други музикални групи.

Как се провеждат карнавалите в Санта Крус де Тенерифе?

В дните, предшестващи избора на кралица, се провеждат състезания на компарси, плаващи съдове, костюми, музикални групи, мургави, рондали, избори на други кралици и много други.

Избор на кралица на карнавала в Тенерифе

Изборът на кралицата се провежда в сряда при масово присъствие и телевизионно излъчване. Кандидатките дефилират и показват най-добрата си версия, за да спечелят голямата награда. Избраната кралица не само ще бъде лицето на карнавала, но и ще го представя на различните туристически изложения на Канарските острови.

Кандидатките се подготвят много месеци предварително и обличат най-добрите си тоалети, за да се борят за короната. Победителката получава короната от ръцете на кралицата на карнавала от предишната година. Костюмите на момичетата са огромни и могат да тежат до 500 килограма, затова трябва да се пренасят на колела.

Кавалкада на тържествата

В петък се провежда известната кавалкада с всички групи, които участват във фиестите. Този парад се провежда през нощта и преминава по главните улици на града.

В събота се провеждат представления с танцова насоченост, в които главни действащи лица са латиноамериканските ритми. В неделя се провежда първият дневен карнавал, на който присъства цялото семейство. В понеделник е най-голямото парти със страхотна музика и световноизвестни гости.

Гранд Косо Апотеоз

Във вторник се провежда апотеозът Гран Косо с парад на всички групи, плувки и трупи. Едно от събитията, които си заслужава да споменем, е Погребението на сардината, което се провежда на Пепеляна сряда, при което гигантска сардина се придвижва към огъня.

И накрая идва уикендът на пинятата с големи празненства, като в съботата на пинятата през 2019 г. се събраха повече от 400 хил. души, но не присъстваше нотариус, който да удостовери новия рекорд на Гинес. Накрая идва Пинята неделя, за да се сбогуваме с карнавалите на Тенерифе с още повече партита и цветове, а вечерта се закрива с фойерверки.

История на карнавалите

Всичко започва в края на XVIII в. в различни европейски градове. По онова време е било прието да се сменя полът, като се крият зад маски. Буржоазната класа също е носела маски, за да излезе на улицата и да се наслади на празненствата, без да бъде разпозната. Няколко години по-късно се появява един вид жив и забавен танц, наречен компарсас.

Към края на XIX в. към празненствата се присъединяват нови групи, наречени рондалас, които продължават да ни радват и до днес. През 50-те години на миналия век се появяват и остават да живеят известните мургави.

От 1987 г., годината, в която те печелят рекорда на Гинес, започват да празнуват със специфична тема. Тази година темата беше Рим, за което беше пресъздаден римски храм, а в украсата беше имитиран йонийският стил. През 2022 г. темата се основава на научната фантастика и се провежда през юни поради непредвидени обстоятелства, свързани с Ковида. През 2023 г. темата е: Ню Йорк, градът, който никога не спи.

Елате и се насладете на карнавала в Тенерифе – традиция, която остава непокътната от поколение на поколение и която всяка година придобива все по-голяма известност. Насладете се на най-емблематичния фестивал на Тенерифе и танцувайте под най-завладяващите ритми на момента. Това е празник, за който е необходима целогодишна подготовка, за да се получи страхотно парти с много усмивки и необуздани емоции.

Карнавал в Тенерифе (5)

 

Under karnevalet i 1987 dansede mere end 200.000 mennesker til lyden af musikken i farver, fantasi og sjov. Det gjorde dem til guinness-rekordvindere som den koncert med den største koncentration af mennesker på et åbent sted. Ved denne begivenhed deltog den berømte og uforglemmelige Celia Cruz sammen med Billo’s Caracas Boys og andre musikgrupper.Tenerife Carnaval (6)

Карнавал в Тенерифе (7)

 

Карнавал в Тенерифе (8)

Карнавалите на Тенерифе

Карнавал в Тенерифе (10)Карнавал в Тенерифе (11)

Елате и се насладете на Карнавала на Тенерифе със страхотни представления, музика, танци, кралици и състезания, научете повече тук!

Свързани статии:
Свързани статии:

Chasing the Sun, Embracing the Sea, Capturing the Joy…

0