Första publicering: april 1, 2024 |

Karnevalerna på Teneriffa

Karnevalen på Teneriffa är en symbol för Teneriffas identitet. Varje år samlas mer än 10 000 människor för att göra karnevalerna på Teneriffa till verklighet och hålla öns viktigaste kulturarv vid liv. Det finns inga gränser för deras nöje, kreativitet är den enda regeln.

Här ger vi dig de viktigaste aspekterna av karnevalen i Chicharras, ta reda på vad det hela handlar om och historien bakom firandet.

Karnevalerna på Teneriffa

Teneriffas karneval (3)

Teneriffas karnevaler är de mest populära i Europa och de som mest liknar de som firas i Brasilien. Faktum är att de ligger på andra plats som de bästa i världen, endast överträffade av de stora festligheterna i Rio de Janeiro.

Under karnevalerna fylls Teneriffas gator av fantasi, musik och färger. De olika grupperna och gästartisterna gör sitt bästa för att ge sitt bästa till festligheterna. Medborgarna går ut på gatorna och följer dem med glädje och färgglada kostymer.

Innan vi fortsätter vill vi definiera några av de termer som är typiska för karnevalerna på Teneriffa:

  • Rondallas
  • Rondallas: musikgrupper som är exklusiva för karnevalen i Santa Cruz de Tenerife med en särskild musikstil.
  • Murgas: dessa är musikgrupper med teaterföreställningar från Kanarieöarna som sjunger texter som syftar till kritik med sarkasm och hån.
  • Comparsas: dans- och musikgrupper som uppträder på karnevaler i färgstarka och färgglada dräkter.
  • Comparsas: dans- och musikgrupper som uppträder på karnevaler i färgstarka och färgglada dräkter.
  • Carrozas: detta är stora skulpturer med olika teman som byggs ovanpå vagnarna för att paradera i karnevalerna.

Teneriffas karneval (2)

 

Teneriffas karneval (4)

Fiesta de Interés Turístico Internacional

Sedan 1980 har karnevalerna på Teneriffa haft utmärkelsen ”Fiesta av internationellt turistintresse”. De har en stor inverkan både på och utanför ön. Av denna anledning ökar turismen vid denna tid på året på samma sätt som den gör på sommaren.

Det finns scener med musik och bra underhållning för människor att njuta av, dansa och bära sina bästa kostymer. Internationella sångare och kända artister samlas för att bjuda på fantastiska shower och fira med stil. De största scenerna har varit Teatro Guimerá, Avenida de la Constitución, Plaza de Toros de Tenerife, Plaza de España och Centro Internacional de Ferias y Congresos de Tenerife.

Under karnevalerna 1987 dansade mer än 200 000 människor till tonerna av musik bland färger, fantasier och nöjen. Detta gjorde dem till Guinness rekordvinnare som konserten med den största koncentrationen av människor på en öppen plats. I evenemanget deltog den berömda och oförglömliga Celia Cruz tillsammans med Billo’s Caracas Boys och andra musikgrupper.

Hur går karnevalerna i Santa Cruz de Tenerife till?

Under dagarna fram till valet av drottning anordnas tävlingar för comparsas, vagnar, kostymer, musikgrupper, murgas, rondallas, val av andra drottningar och mycket mer.

Val av karnevalsdrottning på Teneriffa

Valet av drottning äger rum på onsdagen med massiv närvaro och TV-sändningar. Kandidaterna paraderar och visar upp sin bästa version för att vinna förstapriset. Den utvalda drottningen kommer inte bara att vara karnevalens ansikte utåt, utan kommer också att representera karnevalen på de olika turistmässorna på Kanarieöarna.

Kandidaterna förbereder sig många månader i förväg och bär sina bästa kläder för att tävla om kronan. Vinnaren får kronan ur händerna på föregående års karnevalsdrottning. Flickornas dräkter är enorma och kan väga upp till 500 kg, så de måste bäras på hjul.

Kavalkad med tillkännagivanden

På fredagen hålls den berömda kavalkaden med alla de grupper som deltar i fiestorna. Paraden äger rum på kvällen och passerar genom stadens huvudgator.

På lördagen är det dansorienterade shower med latinska rytmer som huvudnummer. På söndagen hålls den första karnevalen på dagtid, som besöks av hela familjen. Måndagen är den största festen med fantastisk musik och världsberömda gäster.

Grand Coso apoteos

På tisdagen äger Gran Coso Apoteosis rum med en parad av alla grupper, vagnar och trupper. Ett evenemang som är värt att nämna är Sardinens begravning, som äger rum på askonsdagen, där en jättelik sardin rör sig mot brasan.

Slutligen kommer Piñata-helgen med stora firanden, Piñata Saturday 2019 samlade mer än 400 000 människor men det fanns ingen notarie närvarande för att certifiera det nya Guinness-rekordet. Slutligen kommer Piñata Sunday för att säga adjö till Teneriffas karnevaler med mer fest och färg, på kvällen avslutas det med ett fyrverkeri.

Karnevalernas historia

Det hela började i slutet av 1700-talet i olika europeiska städer. På den tiden var det vanligt att byta kön genom att gömma sig bakom förklädnader. Borgarklassen brukade också bära masker för att kunna gå ut på gatorna och njuta av festligheterna utan att bli igenkända. Några år senare uppstod en typ av livlig och rolig dans som kallades comparsas.

Mot slutet av 1800-talet anslöt sig nya grupper som kallades rondallas till firandet och de fortsätter fortfarande att ge oss sin glädje. Under 50-talet av förra seklet dök de berömda murgas upp och kom för att stanna.

Sedan 1987, det år då de vann Guinness rekord, har de börjat fira med ett särskilt tema. Rom var temat det året, för vilket det romerska templet återskapades och den joniska stilen efterliknades i dekorationen. År 2022 var temat baserat på Science Fiction och hölls i juni på grund av Covid-beredskapen. För 2023 är temat: New York, staden som aldrig sover.

Kom och njut av Teneriffas karneval, en tradition som lever kvar generation efter generation och som blir mer och mer berömd för varje år. Njut av Teneriffas mest emblematiska festival och dansa till de mest medryckande rytmerna just nu. Det här är en fest som kräver ett helt års förberedelser för att bli en fantastisk fest med många leenden och otyglade känslor.

Teneriffas karneval (5)

Under karnevalen 1987 dansade mer än 200.000 människor till ljudet av musik i färger, fantasi och sjov. Det gjorde dem till guinness-rekordvindere som den koncert med den största koncentrationen av människor på ett öppet ställe. Vid denna begivenhet deltog den berømte og uforglemmelige Celia Cruz sammen med Billo’s Caracas Boys og andre musikgrupper.Teneriffa Karneval (6)

Teneriffas karneval (7)

 

Teneriffas karneval (8)

Karnevalerna på Teneriffa

<img
Teneriffas karneval (10)Teneriffas karneval (11)

Relaterade artiklar:
Contact Bananapalmbay.com on WhatsApp Bottom